• Czarek

Pszczoły nie gryzą!

Aktualizacja: cze 14

„Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia”. Słowa te przypisuje się powszechnie Albertowi Einsteinowi i chociaż nie ma twardych dowodów na to, że ich autorem jest twórca ogólnej teorii względności, wizja tragedii w świecie bez pszczół wydaje się całkiem prawdopodobna.



W 1978 roku w Łazienkach Królewskich w Warszawie pszczoła użądliła Stanisławę Gierek, żonę ówczesnego sekretarza partii. Wściekły polityk zdecydował o usunięciu pszczół z parku. Po kilku latach zaburzył się łazienkowski ekosystem: spadła wydajność roślin, zniknęły ptaki. Pszczoły okazały się ostatecznie silniejsze niż socjalistyczna władza, a ule wróciły do parku.


W tamtym czasie według szacunków mieliśmy w Polsce ok. 3 miliony rodzin pszczelich. Dzisiaj, mimo panującej mody na pszczoły i kilkuset pasiek miejskich w samej stolicy, mamy w kraju niecałe 2 miliony rodzin pszczelich.


20 maja obchodzimy ustanowiony przez ONZ Światowy Dzień Pszczół. To dobry dzień, żeby przypomnieć, że prawie 70% gatunków roślin (stanowiących 90% naszego pożywienia!) jest na świecie zapylanych przez pszczoły. Ich praca jest wyceniana w Polsce na ponad 4 miliardy złotych rocznie.



Dla większości z nas oczywiste jest skojarzenie, że pszczoła produkuje miód. Nie każdy zastanawia się nad tym, że dzięki tym cudownym stworzeniom mamy dostęp do szeregu innych produktów. Czy kiedy delektujesz się poranną kawą, masz świadomość, że oprócz twojego ekspresu w jej powstaniu ma również udział pracowita pszczoła? Płody roślin, zapylonych przez pszczoły charakteryzują się lepszym smakiem, a także jakością i wielkością. I chociaż na przykład truskawka poradzi sobie również bez pszczoły, to brak jej wtedy prawdziwego smaku i pożądanego rozmiaru. Kiedy czujesz, że truskawka ma w sobie to „coś”, jest to właśnie udział pszczoły.


Te mądre owady wspomagają także m.in. produkcję zboża, bawełny, a także wielu owoców i warzyw. Według badań przyczyniają się do wzrostu plonu nawet do 24%, zapewniając bezpieczeństwo żywnościowe na całej planecie. Rolnicy czerpią więc olbrzymią korzyść z występowania pszczoły na terenie swoich upraw. Czy zawsze jest to korzyść obustronna? W rolniczych uprawach monokulturowych standardową czynnością są dziś opryski nawozami czy środkami owadobójczymi. Pszczoła, zbierając pokarm skażony takim środkiem, przenosi go do ula, gdzie może zostać zatruta cała pszczela rodzina, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zaleceń widniejących na etykiecie stosowanych środków ochrony roślin, dotyczących możliwego czasu użycia, stężeń, a także techniki oprysku. Nie są to jednak informacje ważne wyłącznie dla zawodowych rolników, ale i dla wszystkich działkowców, którzy kochają dbać o swoje ogrody. Proszę, zwracajcie uwagę na to, czym pielęgnujecie swoje zielone królestwa i pomyślcie o konsekwencjach.



Nie ma wątpliwości, że świadomość przyrodnicza społeczeństwa jest z roku na rok coraz większa, a temat pszczół coraz bardziej interesujący. Ludzka wrażliwość na naturę oraz los tych wyjątkowych stworzeń potrafi być niestety wykorzystywana. Niejednokrotnie natknąłem się w internecie na zbiórki pieniężne związane z tematem zachowania czy ratowania pszczół, których organizatorzy nie potrafili wskazać jednoznacznie swoich dotychczasowych rezultatów ani wskazać uczciwych celów. Nie chcę nikogo oskarżać i nie namawiam do bojkotu każdego takiego przedsięwzięcia, ale jeśli jakaś akcja nie jest do końca transparentna, to warto pytać organizatorów o wszelkie informacje. Poniżej kilka przykładów na bezpieczną pomoc:


1. Kupuj miód bezpośrednio u lokalnych producentów. Dajesz im tym samym środki na utrzymywanie rodzin pszczelich. Jeśli nie masz takiej możliwości, szukaj na etykiecie informacji o pochodzeniu. Nie kupuj importowanych miodów.

2. Wskaźnikiem piękna twojego ogródka jest występowanie w nim pszczół. Nie przylecą wypoczywać na ściętym przy ziemi trawniku, będą wdzięczne za pokarm w postaci kwiatów. Jeśli nie masz ogrodu, możesz zapewnić pszczołom kwiaty w doniczce na twoim balkonie.

3. Zapewnij pszczołom wodę. Zwłaszcza w czasie suszy to bardzo ważne. W internecie znajdziesz mnóstwo pomysłów na przygotowanie poideł dla owadów i ptaków. To naprawdę proste.

4. Zrezygnuj z chemicznych środków ochrony roślin, najlepiej wybierz te naturalne.

5. Działaj lokalnie: inspiruj znajomych i sąsiadów, pokaż im ten post. Zaproponuj w swojej spółdzielni lub gminie zastąpienie koszonych trawników kwietnymi łąkami. Rozejrzyj się dookoła i zastanów, na co możesz mieć pozytywny wpływ.


Pszczoły nie gryzą, pszczoły oczywiście żądlą i robią to instynktownie w obronie ula. Po użądleniu tracą życie. Nie musimy się bać latającej pszczoły, nieprowokowana nie zrobi nam krzywdy.




PS To z pewnością nie jest ostatni post o pszczołach…

źródła:

PAP

Portal Spożywczy

Newsweek

Fotografie: Unsplash



570 wyświetlenia
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now