• Kajtek

#WzywamyPosiłki

Aktualizacja: kwi 13

Wzywamy restauratorów, właścicieli firm cateringowych oraz producentów żywności i napojów do bezinteresownego zasilenia szeregów gastronomicznej kompanii, która karmi naszych medyków. Podczas niekończących się szpitalnych dyżurów nic nie krzepi tak jak ciepły posiłek i dobra kawa, przygotowane z dbałością i troską.

Inicjatorem projektu #WzywamyPosiłki jest Maciej Woć, menedżer takich gwiazd jak Dawid Podsiadło czy Artur Rojek. Razem z grupą znajomych wpadł na pomysł zapewnienia bezpłatnych posiłków służbom medycznym i dostarczania ich do szpitali, stacji pogotowia i punktów laboratoryjnych.


Wiem, jak ciężka jest praca na przepełnionych oddziałach, na izbie przyjęć, na oddziałach zakaźnych. Moja świętej pamięci mama była lekarką, przez lata – ordynatorką Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Czasem zaczynała pracę o godz. 19 i do 7 rano nie miała czasu odgrzać sobie zupy czy zrobić kanapki

– powiedział w wywiadzie dla Gazety Wyborczej.


Niewielka inicjatywa obywatelska błyskawicznie przemieniła się w sprawnie działającą machinę pomocową. Na wezwanie odpowiedziały małe, prywatne biznesy, a także rynkowi giganci: KFC, McDonald's, Burger King, Pizza Hut, Starbucks, Costa Coffee, Ikea, Schweppes, PepsiCo. Dołączył nawet Arkadiusz Milik i jego restauracja „Food&Ball”.


Mechanizm działania jest prosty. Placówki medyczne proszą o pomoc, a organizatorzy szukają tych, którzy mogą jej udzielić. Korzystają z dostępnej sieci lokali gastronomicznych, które zadeklarowały udział w inicjatywie. Do tej pory produkty spożywcze i napoje zostały dostarczone ponad 40000 razy (stan na: 31.03.2020).


Chętni do udziału w projekcie muszą omówić z organizatorami zasady współpracy. Ze względów bezpieczeństwa szczegóły inicjatywy zostały ustalone w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia i Głównym Inspektorem Sanitarnym. W obliczu kryzysu epidemiologicznego, zarówno proces przygotowania żywności, jak i jej dostarczanie, wymagają zachowania najwyższych środków ostrożności. Firmy zobowiązane są do stosowania środków ochrony indywidualnej i produktów dezynfekujących. Joanna Kamińska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie uspokaja, że większość posiłków poddawana jest obróbce termicznej, która neutralizuje działanie wirusa.


Gastronomia pomaga. Kto pomoże gastronomii? Maciej Woć planuje kolejną akcję, wspierającą rynek usług gastronomicznych, który jest obecnie w poważnych tarapatach. Jeśli możesz pomóc, napisz na partnerzy@wzywamyposilki.pl



źródła:

www.wzywamyposilki.pl Gazeta Wyborcza Polskie Radio Lublin 1., 2.

Sport.pl

Fot. Food&Ball/FB




#koronawirus #służbazdrowia #maciejwoć #gastronoma #posiłki #wzywamyposiłki

64 wyświetlenia
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now